MOONAGE DAYDREAM

MOONAGE DAYDREAM

с участието на:

Дейвид Боуи
Калейдоскоп от концертни изпълнения и искрени интервюта, този портрет на Дейвид Боуи от режисьора Брет Морген (прочул се със свой филм за Кърт Кобейн) ни потапя в недостижимата галактика от музика, изкуство и ексцентричност на знаменития музикант.

Боуи имаше много самоличности – на музикант, художник, актьор и световен пътешественик. Този документален портрет, представящ го само с негови думи от интервюта, давани през десетилетията, е дързък и визуално изобретателен подобно на самия Боуи. Появил се 6 години след смъртта му, филмът почита безсмъртието на неговото изкуство, използвайки редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни като „Moonage Daydream”, “Space Oddity”, “Sound and Vision”, “Heroes” и други.

Режисьорът Брет Морген се справя с предизвикателството да отрази кариерата на Боуи, представяйки различните ѝ фази – от експерименталните идентичности на Зиги Стардъст и Аладин Сейн през 70-те години, през масовото харесване на „Let’s Dance” от 80-те до късните му изяви, чиято главна цел е да достави удоволствие на самия себе си. Филмът ни напомня колко често Боуи е изпреварвал времето си, включително и с нормалното си отношение към бисексуалността в началото на 70-те.

Самият Боуи определяше себе си като всестранно развита личност, която се чувства комфортно в хаоса. Визуално филмът улавя тази чувствителност, съчетавайки еклектични образи, които разкриват изобилието от вдъхновения в творчеството на Боуи.


„- Кой пръв гледа готовия филм?

- Публиката се състоеше от Шон Пен, Боно, Еди Ведър и Ди Едж. Щом излязох от киното, си помислих: „Ще го харесат.” Беше ноември 2021 г. и Шон помогна много – той представи филма на директора на фестивала в Кан Тиери Фремо, който веднага го избра.”

сп. “Screen International”

Премиера: 05.12.2022

Жанр:

Времетраене: 134'

Купи билет за прожекция
Изберете типа билет
Въведете вашите данни

Очаквайте