Филми

Зимен сън

Оригинално заглавие:
Kis Uykusu
София Филм Фест в Пловдив
?
Режисьор: Нури Билге Джейлан

В ролите: Халюк Билгинер, Мелиса Сьозен, Демет Акбаг, Айберк Пекджан, Серхат Кълъч, Нишат Ишлер

Сюжет: Носител на „Златна палма” на фестивала в Кан през 2014 г., Зимен сън е новият филм на турския режисьор Нури Билге Джейлан (Имало едно време в Анадола), който си спечели репутацията на един от най-иновативните и талантливи творци от началото на ХХI век. Зимен сън е дълбока и съзерцателна камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима.
Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, Централна Анадола, в малко селце, полупразно извън сезона. В продължение на повече от три часа филмът проследява местната знаменитост Айдън – актьор, който държи малък хотел с жена си, пише за местния вестник и обмисля идеята да поработи над книга за турския театър. Както всички останали в селото, Айдън има доста свободно време, но с напредването на историята Джейлан внимателно премахва обвивката, която прикрива този самодоволен и тесногръд мъж. Чрез няколко невероятни епизода, прекрасно написани и изпълнени, зрителят става свидетел на отношенията на Айдън с жена му, наскоро разведената му сестра и местно семейство, които са негови наематели.
Със стабилен, проницателен поглед, напомнящ на камерните филми на Ингмар Бергман, Джейлан прониква през преструвките на мъж, който смята, че е над останалите, но в крайна сметка осъзнава истинската си същност. Пестелив филм, завладяващ, хипнотичен и със смъртоносно точен прицел.

Пиърс Хандлинг, МФФ Торонто

Награди и номинации: Азия Пасифик ’14 – Номинация за най-добър филм и режисура
Кан ’14 – „Златна палма” и награда на ФИПРЕССИ
Европейски филмови награди ’14 – Номинация за най-добър филм, режисура и сценарий
Жанр: Драма
Държава: Турция, Франция, Германия
Година: 2014
Продължителност: 196 минути