Филми

Зехтинът по бреговете на Средиземно море

Оригинално заглавие:
The Golden Harvest
Master of Art Пловдив
?
Режисьор: Алия Юнис

Сюжет: Филмът е 6-хилядолетна любовна история, в която режисьорката се опитва да разбере дълбоката и често неспокойна връзка между зехтина и хората от Средиземноморието, сред които и нейния собствен баща. Пътуването ѝ я отвежда до неочаквани места, докато историята се разплита от разнолико множество от хора. Това е сложен романс - понякога смешен, понякога трагичен, - развиващ се в район, който включва едни от най-бедните и най-конфликтни зони в Европа и Близкия Изток.
Проектът започва като филм за зехтина и се трансформира в история за хората, търсещи своето място в света с малко помощ от пазителя на нашите сърца и тайни – маслиновото дърво.
Историята е заснета в Испания, Гърция, Италия, Палестина и Израел с международен екип. Много хора са предложили доброволно времето и таланта си, включително известни ливански, иракски, гръцки и италиански музиканти. Екипът включва ирански аниматор, индийски графичен дизайнер, румънски колорист и колумбийски монтажист, които помагат на режисьорката да превърне филма в историята, която трябва да бъде.

Награди и номинации: Best of the Fest – Международен филмов фестивал „Един свят“ в Минеаполис – Сейнт Пол, САЩ (2019)
Солунски международен филмов фестивал, Гърция (2019)
Жанр: Документален
Държава: Йордания, Италия, Гърция, Палестина, Испания, Израел
Година: 2019
Продължителност: 85 минути