Филми

Урок

?
Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов

В ролите: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иванка Братоева, Иван Савов, Дея Тодорова

Сюжет: Честна и трудолюбива учителка в малък град е принудена да предприеме отчаяни мерки, за да избегне финансов колапс. Тежко и лишено от сантименталност изследване на онзи морал, който е резултат от мъчещите толкова много хора икономически и бюрократични трудности.

"Урок" е първата част от филмова трилогия, замислена като три моментни снимки на състоянието на българското общество и дисекция на съвременния обикновен човек.

Създаденaта по действителен случай ("учителка обра банка в Плевен през март 2010 г.") продукция разказва историята на Надежда (Маргарита Гошева), преподавател по английски език в провинцията. Тя иска да открие кой в класа й краде пари от съучениците и да накаже виновника, но в същото време влиза във финансов капан, като самата тя е изправена пред проблеми - банката е на път да отнеме дома й. Конфликтните ситуации в професията и личния й живот са ежедневие, но така Надежда достига до някои наистина важни уроци.

Надежда е изправена пред редица морални дилеми, преминава през абсурдни кризисни и комични и ситуации, които я принуждават да прави компромиси с разбиранията си за почтеност и етика. В крайна сметка тя научава "урока", че не всеки, който краде, е морално пропаднал престъпник.

Лентата не се опитва да възстанови реалните събития, а да предложи една убедителна версия за това, как е възможно да се получи подобен крах на цивилизацията.

Награди и номинации: Златна роза 2014 – Специалната награда на град Варна, Наградата на гилдия „Критика” към СБФД, Наградата на акредитираните журналисти
Сан Себастиан 2014 – Награда за най-добър нов режисьор
Солун 2014 – Най-добър сценарий и „Бронзов Александър”
Токио 2014 – Специалната награда на журито; номинация за Голямата награда „Токио”
Варшава 2014 – Наградата в програма „1-2 Competition” (поделена с шведски филм)
МФФ „Орхидея” (Еквадор) 2014 – Най-добър филм
„Молодист” Киев 2014 – Наградата на ФИПРЕССИ
Гьотеборг 2015 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”
Анже 2015 – Най-добра актриса (Маргита Гошева)
5 награди от Българската филмова академия 2015: най-добър филм на 2014 г., най-добра режисура, дебют, главна женска роля и сценография
Жанр: Драма
Държава: България
Година: 2014
Продължителност: 105 минути