Филми

Толока

Дни на украинското кино в Пловдив
?
ВХОД СВОБОДЕН

Режисьор:
Михайло Илленко

В ролите: Иванка Илленко, Дмитро Рибалевский, Дмитро Линартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергий Романюк, Костянтин Корецкий, Раиса Недашкивска.

Сюжет: В творческото наследство на украинския гений Тарас Шевченко има балада: „На тази Катерина къщата е на устои...”. В творбата става въпрос за освобождаването от плен на брата на Катерина, който всъщност се оказва нейният любим.
Тази поетична миниатюра предопределя всички последващи събития във филма - дори и онези, които ги няма в баладата. А финалът на поезията се отлага за дълго - Катерина ще трябва да чака не един век, без да губи надежда. Този условен ход дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание, последното от което е аварията на атомната електроцентрала в Чернобил, отнема къща от Катерина. Но Катерина упорито, като хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините.
Не става въпрос само за изкуплението на Катерина, но и за начина на оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен „толока“. Катерина организира цели дванадесет, за да върне разрушената Къща към Живота.
Жанр: Драма, исторически
Държава: Украйна
Година: 2019
Продължителност: 114 минути