Филми

Реквием за госпожа Й

Оригинално заглавие:
Requiem for Mrs. J
?
Режисьор: Боян Вулетич

В ролите: Борис Исакович, Сърджан Тодорович, Вълчо Камарашев, Мира Баняч, Миряна Каранович, Йована Гаврилович, Даница Неделкович, Вучич Перович

Сюжет: Г-жа Й. е бивш административен служител. Тя решава да изпълни всичко, което си е наумила: измива чиниите, отива до магазина, а после намира стар семеен пистолет. Това е пистолетът на починалия ѝ съпруг. Тя решава да се самоубие точно с този пистолет на годишнината от смъртта на съпруга си, която е след една седмица.

Г-жа Й. решава да се срещне с човек, който да сложи нейна снимка до тази на съпруга ѝ върху надгробния му камък. След това отива на църква, за да се изповяда преди Великден, и връща стола на съседа от първия етаж.

Г-жа Й. решава да се сдобри с по-голямата си дъшеря Ана, която е бременна. Тя посещава Ана в супермаркета за първи път и се среща с приятеля ѝ, за да му обясни какво означава да си истински мъж.

Г-жа Й. решава да си вземе обезщетението от банкрутиралата фабрика, в която е прекарала половината си живот. Тя си взема парите от застраховката живот и поправя грешка в името си в акта за раждане. Решила е да приключи всички лични и административни подробности и да се самоубие. Но ѝ трябва едно нещо – сертификат за това, че е работила през последните 20 години. В държава, в която се случват социални промени, подобен документ се получава много трудно. Защото да променяш живота си, е трудно. А да умреш – още по-трудно.

Награди: наградата за постпродукция на 52 МФФ Карлови Вари, 67 Берлинале -Панорама Special (селекция), най-добър филм, най-добър сценарий, най-добър режисьор, най-добра актриса на 45-тия Белград Филм Фест, наградата на ФИПРЕССИ на 21-вия София Филм Фест. 
Жанр: Комедия
Държава: Сърбия, България, Македония, Русия, Франция
Година: 2016
Продължителност: 94 минути