Филми

Разговори в бара с Чарлс Шуман

Оригинално заглавие:
Schumanns Bargespräche
C
Режисьор: Марике Шрьодер

Сюжет: Филмът съпътства световноизвестния барман Чарлс Шуман, докато той открива най-добрите световни барове в Ню Йорк, Хавана и Токио. Това е пътуване в историята на културата на баровете и на самите коктейли. Харизматичната легенда Чарлс Шуман повлиява на световната коктейлна култура с бестселъра си, превърнал се в класика - „Американски бар: изкуството да се смесват напитки“.

Чарлс Шуман - човекът зад институцията „Барът на Шуман“, автор - книгата му „Американски бар“ отдавна се е превърнала в световна класика в жанра, модел, мислител и познавач на баровете по света. Скоро навърши 75 години и бихте помислили, че е видял и опитал всичко. Този мъж от Долна Бавария, започнал живота си като граничар, се е обучавал в германското външно министерство, след което е прекарал останалите си формиращи години, работейки в клубове и барове в Южна Франция, преди да замине за Мюнхен да учи политика и да отвори „Американският бар на Шуман“ през 1982г.

Но 75 години са точната възраст, за да продължи да следва любопитството си към света, хората и техните истории. И така, Чарлс Шуман предприема обиколка на едни от най-интересните барове по земното кълбо и отвежда зрителя на желани места, отваряйки вратите към „Дед Рабит“ в Ню Йорк, „Барът на Хемингуей“ в Париж, „Ел Флоридита“ в Хавана и „Хай Файв“ в Токио. Оставя баровете да говорят за себе си и общува с хората, чийто живот принадлежи на здрача, който те празнуват и обичат. Среща се с редовни клиенти, с влиятелни хора и с разказвачи на истории, търсейки постоянно тайните на културата на баровете.

По време на тези разговори започваме да осъзнаваме, че всеки бар е малка вселена със своя драма, която се съживява ежедневно. Участниците се сменят в зависимост от часа и деня, но постоянна група актьори гарантира шоуто. А познавачът знае кое шоу ще бъде представено.

Ето защо BAR TALKS BY SCHUMANN е не само откривателско пътешествие до различни барове по света, но също така ни доближава до хората, които ги посещават и им вдъхват живот. Това пътуване превежда публиката през десетилетия от стилистичната и съвременната история на баровете и техните питиета и я запознава по-добре с човека Чарлс Шуман.

ФЕСТИВАЛИ: Берлинале — Кулинарно кино 2017.
Жанр: документален
Държава: Германия
Година: 2017
Продължителност: 98 минути