Филми

Пълно ускорение

Оригинално заглавие:
Ford v. Ferrari
C
Режисьор: Джеймс Манголд

В ролите: Крисчън Бейл, Катрина Балф, Мат Деймън, Джон Бърнтол, Рей Маккинън, Джош Лукас, Ноа Джуп, Трейси Летс

Сюжет: Филм за истинската история за съперничеството между автомобилните марки "Форд" и "Ферари" - и вдъхновен от истинската история на едно приятелство, което завинаги промени историята на автомобилните състезания.

Мотивиран, макар ексцентричен екип от американски инженери и дизайнери, воден от визионера Карол Шелби (Мат Деймън) и английския му колега, състезател и инженер Кен Майлс (Крисчън Бейл) - насочвани от шефа на "Ford Motor Company" Хенри Форд II (Трейси Летс) и неговия експерт Лий Айъкока (Джон Бърнтол), - има за задача да конструира Ford GT40. Това е нова състезателна кола с потенциал най-сетне да разбие постоянната доминация на екипа на "Ферари". Целта е състезанието "24 часа на Льо Ман" на 18 и 19 юни 1966 година.

Преди това, през 1959 г., Карол е на върха, след като печели най-трудното автомобилно състезание. Но големият му триумф скоро е последван от съкрушителна новина: неустрашимият тексасец научава, че страда от сериозно сърдечно заболяване, което ще му попречи да се състезава отново. Безкрайно изобретателният Шелби започва да проектира и продава коли с екип от инженери и механици, сред които е и темпераментният тест-пилот Кен Майлс. Британски шампион и отдаден съпруг, Кен е гениален зад волана, но също така е безцеремонен, арогантен и несклонен на компромиси.

След като автомобилите на Шелби се представят достойно, от Форд го наемат да проектира най-добрия състезателен автомобил - машина, която да победи Ферари на тежката френска писта. Решени да успеят въпреки всичко, Шелби, Майлс и екипът им ще трябва да преодолеят законите на физиката, корпоративните намеси и своите лични демони, за да създадат един революционен автомобил, който ще превъзхожда всички останали. Но тези смели мъже ще трябват да платят висока цена за победата.
Жанр: Драма, биографичен
Държава: САЩ
Година: 2019
Продължителност: 152 минути