Филми

Последният дуел

Оригинално заглавие:
The Last Duel
D
Режисьор: Ридли Скот

В ролите: Бен Афлек, Мат Деймън, Адам Драйвър, Джоди Коумър, Майкъл Макелхатън, Сам Хейзълдайн, Куива О'Мали

Сюжет: По едноименната документална книга (2004 г.) в жанра популярна история на американския професор по средновековна литература Ерик Джагър.

Сюжетът е по истинската история за последния законен дуел, случил се във Франция през XIV век. Пътешествие назад във времето до 1386 година - поразителна истинска история на едно престъпление, на съдебен спор и на последния законен дуел до смърт в средновековна Франция, противопоставящ двама мъже – двама приятели, които трябва да докажат собствената си правота пред очите на Кралството и Бог.

Завърналият се от бойното поле нормандски рицар Жан дьо Каруж (Мат Деймън) разбира, че съпругата му Маргьорит (Джоди Коумър) обвинява в изнасилване неговия съсед и стар приятел, оръженосеца Жак Льо Гри (Адам Драйвър). Въпреки че има съмнения, че думите на бременната Маргьорит не са истина, Дьо Каруж предизвиква на официален съдебен дуел до смърт твърдо отричащия да има каквато и да е вина Льо Гри.

Предстои яростна битка, при която всеки от участниците в конфликта може да срещне своя фатален край, защото - според законите на страната по онова време, - ако Дьо Каруж загуби спора, съпругата му ще бъде осъдена на смърт чрез изгаряне на клада за лъжливо обвинение.

На Маргьорит никой не вярва, а Льо Гри има могъщи съюзници, поради което рицарят се обръща лично към краля Шарл VI. След като изслушва всички свидетели, кралят постановява случаят да се разреши в честен двубой "до смърт". Този законен дуел привлича публиката и на него присъстват много благородници и простолюдие. Неговият изход решава съдбата не само на двамата съперници, но и на съпругата...

Епичната драма е разказана от три различни гледни точки и изследва вездесъщата власт на мъжете, субективността на правосъдието, силата на куража и готовността на една жена да се опълчи сама срещу статуквото, в името на истината.
Жанр: Драма
Държава: САЩ, Великобритания
Година: 2021
Продължителност: 152 минути

ПРОГРАМА

Дата
Час
22.10.2021
23.10.2021
24.10.2021
25.10.2021
26.10.2021
27.10.2021
28.10.2021