Събития

Пловдив тръгва по света на кинолента

21.02.2018 г.

Пловдив тръгва по света на кинолента
Осем млади български режисьори ще заснемат 7 късометражни игрални филма за Пловдив и ще ги сглобят в кино омнибус, който ще бъде пълнометражен. Този филм ще се излъчва не само у нас, а и в чужбина, като се планира той да бъде показан и на различни фестивали.  

Инициативата се нарича „КиноПловдив” и е част от програмата на града като Европейска столица на културата. Финансовият принос на фондация „Пловдив 2019” в реализацията на проекта е 250 000 лв., а целият му бюджет е 365 000 лв.  Автор на идеята е продуцентска къща Screening Emotions, която стои зад филмите „Слава“, „Урок“, „Три дни в Сараево“ и др., както и подпомага набралата популярност онлайн платформа за кино www.filmsociety.bg.  

Режисьорите, които ще снимат Пловдив, са Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Веснаков („Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”) и Христо Симеонов („Синът”). Всеки от тях ще представи различен поглед към града, защото част от творците са пловдивчани и ще претворят своята емоция към родното място, други живеят в столицата или чужбина и ще представят виждането си „отвън”. Всеки от тях ще живее по един месец в Пловдив и така ще реши какво точно да снима. Този едномесечен престой авторите на проекта наричат творческа резиденция. 

С конкретни планове на този етап е само режисьорът Петър Вълчанов. „В моята лента ще има дете, куче и виолончело, като виолончелото вероятно ще бъде четвъртинка”, сподели лаконично той. 

В лентите ще участват както професионални актьори, така и любители, които ще бъдат търсени между младежките театрални трупи на Пловдив.  

През т. г. всеки от осемте режисьори ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика. Изкушените да научат нещо ново и интересно от света на киното ще могат да участват в майсторските класове в клуб Фарго и Лъки - Дом на киното, с вход свободен. По време на тези уъркшопове ще бъде прожектирана и по една лента на всеки от режисьорите. 

Първото и откриващо събитие е на 24 февруари  и е на тема „Работата на режисьора с актьора“ и ще бъде водено от тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Ще бъде прожектиран и филмът им „Слава”, вдъхновен от реалната случка за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпилени сред релсите. След това те ще бъдат на разположение за въпроси на публиката.