Филми

Музикалният храм на Алабама

Оригинално заглавие:
Muscle Shoals
Киномания 2018
?
Режисьор: Грег „Фреди” Камалиър

С участието на: Рик Хол, Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Кларънс Картър, Алиша Кийс, Джими Клиф, Грег Олман, Кийт Ричардс, Пърси Следж, Стийв Уинуд, Арита Франклин

Сюжет: Разположено на бреговете на река Тенеси, градчето Масъл Шоулс в щата Алабама е необичайната плодородна почва за някои от най-креативните и предизвикателни изпълнения в историята на американската музика. Под духовното влияние на „Пеещата река”, както индианците я наричат, музиката, създадена в Масъл Шоулс, е сред най-влиятелните и въздействащи изпълнения за всички времена. Песни като “I’ll Take You There”, “Brown Sugar”, “When a Man Loves a Woman”, “I Never Loved a Man the Way I Love You”, “Mustang Sally”, “Tell Mama”, “Kodachrome” и “Freebird” са само няколко от десетките хиляди, записани тук.
В основата на всичко това е Рик Хол, който създава студиото “FAME”. Преодолявайки потискащата бедност, той успява да събере чернокожи и бели музиканти заедно, за да създават музика, която ще стане любима на поколения меломани и ще стане повод да се заговори за уникалното „Масъл Шоулс звучене”. В този филм куп легендарни музиканти свидетелстват за магнетизма и мистерията на Масъл Шоулс и защо това място има глобално влияние и до днес.
Жанр: Документален
Държава: САЩ
Година: 2013
Продължителност: 111 минути