Филми

Мистър Джоунс

Оригинално заглавие:
Mr. Jones
?
Режисьор: Агнешка Холанд

В ролите: Ванеса Кърби, Джеймс Нортън, Питър Сарсгард, Джоузеф Моул, Михалина Олшанска, Беата Позняк, Кшищоф Печинский

Сюжет: "Мистър Джоунс“ на изключителната полска режисьорка и сценарист Агнешка Холанд е вдъхновен от историята на британския журналист Гарет Джоунс (1905-1935), чиито репортажи за Съветския съюз от 30-те години на миналия век разкриват ужаса от глада и геноцида в Украйна, въпреки опитите на правителството и други репортери да го накарат да мълчи.

Гарет Джоунс става известен с това, че е първият чуждестранен журналист, интервюирал Хитлер след назначаването му за канцлер през 1933 година. Докато работи като съветник на прочутия британски политик Лойд Джордж, той започва да търси следващата си голяма история. Навсякъде се говори за съветската „утопия“. Джоунс иска да разбере как Сталин финансира бързата модернизация на Съветския съюз на фона на световната икономическа криза и решава да направи интервю с него. Напуска правителствения си пост и заминава за Москва. Оказва се, че реално случващото се е строго прикривано от официалната власт. Джоунс разбира за масовия глад, станал известен в историята като „гладомор“. Тайно заминава за Украйна и става свидетел на ужасяваща реалност за изтребването на милиони хора. Шокиращите репортажи на Гарет Джоунс се появят в различни издания на западната преса. Под натиска на Кремъл западните кореспонденти отричат наличието на глад и жестокости. Отличеният с „Пулицър“ заради материалите си за СССР Уолтър Дюранти се опитва да опровергае Гарет Джоунс.

Във филма се появява и младият Джордж Оруел, който по-късно споделя, че известният му роман-утопия „Фермата на животните“ е вдъхновен именно от репортажите на Гарет Джоунс.
Жанр: Драма, биографичен, трилър
Държава: Полша, Великобритания, Украйна
Година: 2019
Продължителност: 120 минути

ПРОГРАМА

Дата
Час
21.05.2022
16:45 ч.
22.05.2022
14:45 ч.
24.05.2022
18:30 ч.