Филми

Мис Ван Дер Рое - Павилион Барселона в 2 действия

Оригинално заглавие:
Mies On Scene. Barcelona In Two Acts
Master of Art Пловдив
?
Режисьор: Пеп Мартин и Хави Кампресиос

Сюжет: Разказ за една сграда, променила историята на архитектурата. Нейното построяване и по-късната реконструкция в два ключови момента за Барселона ни потапят в размисли за възприемането на изкуството, пространството и концепцията за шедьовър.
Павилионът Барселона - шедьовърът, с който Мис ван дер Рое и Лили Райх излагат своите революционни идеи през 1929 г., променя завинаги историята на архитектурата. Той съществува само 8 месеца, но, парадоксално, неговият образ остава вечно жив в съзнанието на поколения архитекти по целия свят и се превръща в едно от най-влиятелните постижения на създателя си.
Павилионът все още е обвит в митове и мистерии, които този филм разглежда, вписвайки сградата в портрет на Барселона в две действия – първата Барселона, направила възможно построяването му през 1929 г., и втората, направила възможна реконструкцията през 1986 г. Ние се потапяме в размисли за преобразяващата сила на изкуството, емоционалното възприемане на пространството и концепцията за шедьовър.

Фестивали: Най-добър документален филм за изкуството: Fresh Stream Experimental Film Festival, САЩ – 2018
Архитектурен филмов фестивал Ротердам, Нидерландия – 2018
Нюйоркски филмов фестивал за архитектура и дизайн – 2018
MDFF – Милански филмов фестивал за дизайн – 2018
Жанр: Документален
Година: 2018
Държава: Испания
Продължителност: 57 минути