Филми

Милост

Оригинално заглавие:
Just Mercy
C
Режисьор: Дестин Даниел Кретън

В ролите: Майкъл Б. Джордан, Джейми Фокс, Бри Ларсън, Майкъл Хардинг, О'Шей Джаксън мл., Рейф Спол, Тим Блейк Нелсън, Стив Коултър, Роб Морган

Сюжет: По мемоарите "Just Mercy: A Story of Justice and Redemption" (2014) на Брайън Стивънсън.

Филм за американския адвокат и активист за граждански права Брайън Стивънсън (Майкъл Б. Джордан). Той разказва за случай с осъден на смърт затворник - Уолтър Макмилиън (Джейми Фокс), за чието освобождаване се е борил през 1990 - 1993 г. в Алабама с помощта на адв. Ева Ансли (Бри Ларсън).

Повечето доказателства сочат невиновността на Уолтър, обвинен по показания на престъпник, който пък има мотив да излъже. Заедно с фалшивия свидетел, случаят от 1986 г. е компрометиран от полицейското насилие на шериф Том Тейт (Майкъл Хардинг). В годините след това адв. Стивънсън е оплетен в юридически и политически маневри, както и в явен и неприкрит расизъм на системата.

След завършването си в Харвард, Брайън отхвърля редица високоплатени възможности за работа. Той взима радикалното решение да се премести в Алабама и с помощта на местната юристка Ева Ансли (Бри Ларсън) да защитава най-уязвимите в съдебната система - грешно осъдените или тези, които нямат средства за адекватна защита. Един от първите и най-емблематичните му клиенти е Макмилиън, осъден на смърт за убийството на 18-годишно момиче въпреки изобилието от доказателства в негова полза.
Жанр: Драма
Държава: САЩ
Година: 2020
Продължителност: 138 минути