Филми

Легендата за котката демон: Режисьорска версия

Оригинално заглавие:
Legend of the Demon Cat
Киномания 2018
?
Режисьор: Чън Кайгъ

В ролите: Шота Сометани (Кукай), Хуан Сюен (Бай Лътиен), Сандрин Пина (Ян Гуейфей), Джан Юци (Чунцин)

Сюжет: Със своята епична екранизация на бестселъра на Баку Юмемакура Чън Кайгъ се завръща във високобюджетното кино с пленителна и визуално смайваща приказка за любов, интриги, мистицизъм и поезия, поставена във фантазирана версия на династията Тан.
В центъра на сюжета са две ключови исторически фигури: Бай Дзю-и (Бай Лътиен), един от най-великите китайски поети, чиято лирика въплъщава духа на династията Тан и отдавна е модел за подражание в японската литература, и японският монах Кукай, който пръв донася в Япония учението на езотеричния будизъм.
Кукай пътува към Китай, за да придобие нови знания. Едва пристигнал, той е привикан в двора заради уменията му на гонител на зли духове, за да изцели обсебения император Сюендзун. В двореца императорът умира пред очите на монаха и не след дълго Кукай установява каква би могла да е причината: говореща черна котка, чиято козина е разпиляна навсякъде из императорските покои. С помощта на поета Бай Лътиен, монахът идентифицира котката като безпокойния дух на Ян Гуейфей – имперската наложница, убита от предишния владетел.
Достоверната реконструкция на имперската столица Чан-ан е същинско чудо. Истински град от миналото е въздигнат в продължение на цели пет години с бюджет около 200 милиона долара, пренасяйки на екрана завладяващата магия на епохата – изящно допълнение към майсторския стил на Кайгъ.
Жанр: Драма, фентъзи
Държава: Китай, Хонконг, Япония
Година: 2018
Продължителност: 120 минути