Филми

Къщата, която Джак построи

Оригинално заглавие:
The House That Jack Built
?
Режисьор: Ларс фон Триер

В ролите: Мат Дилън, Бруно Ганц, Ума Търман, Сиобан Фалън Хоган, Софи Грабол, Райли Киу

Сюжет: САЩ през 70-те години. Следваме изключително интелигентния Джак за период от 12 години и виждаме убийствата, които представят развитието на Джак като сериен убиец. Преживяваме историята през неговата гледна точка, а тя е, че всяко убийство представлява произведение на изкуството. Докато полицейското разследване неизбежно приближава до целта си, Джак започва да поема все по-големи рискове в опитите си да създаде абсолютното изкуство.
Къщата, която Джак построи е мрачна история, представена по философски и на моменти забавен начин.

„Всеки филм на Ларс фон Триер е смел, но нищо не може да стигне нивото на Къщата, която Джак построи. Това е 155-минутен портрет на сериен убиец, който през цялото това време обитава болните си мисли и като допълнение – мислите на датския режисьор.
Това е страшно груба история, която включва няколко брутални убийства, включително на жени и деца, представени през гледната точка на мъжа, който извършва престъпленията. Артистичността на филма обаче минава отвъд всякаква политическа коректност.
Къщата, която Джак построи е ужасяващо и садистично плуване из вътрешния монолог на един психопат, с интелектуални завои към темата за произхода на изкуството в днешния свят. Това е филм, който силно се стреми в ключови моменти да ви накара да се почувствате зле. Ако горните условия за вас са приемливи или сте готови да приемете предизвикателната и безупречна режисура, която танцува по моралните граници, този филм най-вероятно ще ви се стори брилянтен.“

Ерик Кон, IndieWire

Награди и номинации: Кан '18 – Извън конкурса
 
Жанр: Криминален, Драма
Държава: Дания, Швеция, Франция, Германия
Година: 2018
Продължителност: 155 минути