Филми

Котките

Оригинално заглавие:
Cats
?
Режисьор: Том Хупър

В ролите: Джуди Денч, Джеймс Кордън, Дженифър Хъдсън, Джейсън Деруло, Идрис Елба, Лори Дейвидсън, Франческа Хейуърд, Стивън Макрей, Ребъл Уилсън, Даниела Норман, Тейлър Суифт, Иън Маккелън, Рей Уинстън

Сюжет: По стихосбирката "Книга на Стария опосум за практичните котки" (1939 г.) на британския поет и драматург Т.С. Елиът и по мюзикъла "Котки" (1981 г.) на английския композитор Андрю Лойд Уебър.

Котешкото племе Джеликъл се събира веднъж годишно, за да посрещне своя вожд - мъдрия стар Дойтерономи (Джуди Денч). Специалното събрание се развива в полунощ, когато в малкия заден двор излизат котките, за да представят песните си, а вождът на племето избира една от тях, която да се прероди.

Всички са в очакване на най-съдбовната вечер в живота им, когато „котката, която най-много заслужава, ще се прероди за нов живот“. Една непредсказуема тайнственост и сложни взаимовръзки, които трябва да превърнат събитието в най-епичното състезание за … ново начало. Но дали шоуто ще продължи? Нотките на драматизъм се преплитат с хумор, а царственият дух се сблъсква с несправедливата реалност...

Бъстофър Джоунс (Джеймс Кордън) е котка-джентълмен с прекрасна черна козина. Той често посещава джентълменските клубове, за да яде скариди, от което фигурата му е забележително кръгла. Има уважението на цялото племе и е най-добър в две неща: да мъдрува и да яде.

Дойтерономи вече е изживял няколко от деветте си живота и говори само в рими и поговорки. Той прекарва повече от времето си на слънце, излежавайки се. Уважава всички котки, включително отритнатата Гризабела. Неговото най-голямо умение е да съзира качествата на всеки член на племето. Партриарх на котешкото племе, той пази традициите и ръководи празничния бал.

Гризабела (Дженифър Хъдсън), някога обожавана и красива, напуска племето. След време обаче решава да се завърне, но по-старите членове на племето отказват да я приемат обратно. Преди е носила красива и блестяща рокля, а сега - износен кожух... Тя живее загубена в спомените за някогашната любов на останалите котки и представя емоционалната и трогателна песен "Memory".

Макавити (Идрис Елба) е майсторски престъпник, който е твърде умен, за да остави доказателство за престъпленията си. Злодеят има огнен характер и с появата му всички котки бягат за соловото му изпълнение. Неговите прякори са "Мистерията на котката", "Скритата лапа" и "Наполеонът на престърността".

Мистър Мистофелис (Лори Дейвидсън) пронизва непрогледната тъмнина с блестящия си костюм. Всички котки са омагьосани от неговата дързост и елегантност, но в сърцето си той е едно малко коте, което все още не вярва в себе си, въпреки че умело прикрива това. Умее да прави спринтове, пируети и фокуси.

Виктория (Франческа Хейуърд) е малко, бяло и пухкаво котенце, а нейният образ представя детската чистота и невинност. Тя не разбира защо всички отбягват Гризабела и първа й протяга лапа за помощ.

Скимбълшанкс (Стивън Макрей) пък е стара котка, уважавана и почитана от племето. Неговата весела и енергична личност непрекъснато е на преден план, но той често показва меката си, любяща страна и редовно се грижи за котенцата. Основната му роля обаче е да работи върху пощенските влакове, които пътуват през нощта.

Джениенидотс (Ребъл Уилсън) прекарва дните си, за да търси топлите и слънчеви места, където седи, седи, седи и спи, докато часовете отминават. Но когато луната се издига на небето, тя оживява - пече картофи, учи мишките да плетат, а хлебарките са нейната малка армия от организирани и продуктивни същества.

Деметра и Бомбалурина (Даниела Норман и Тейлър Суифт) рядко се движат отделно. Въпреки приликата си, те са много различни и използват това. Деметра е измъчена душа, която често търси Бомбалурина, когато изпада в неприятни ситуации. Бомбалурина пък е по-самолюбива и флиртуваща с останалите котка. Въпреки че е уверена, любезна и докосваща, тя може да бъде и лоша. Ядосва се на Гризабела, но я уважава и в крайна сметка ще я посрещне отново.
Жанр: Драма, комедия, мюзикъл
Държава: САЩ, Великобритания
Година: 2019
Продължителност: 110 минути