Филми

Историята на Флорънс Фостър Дженкинс

Оригинално заглавие:
The Florence Foster Jenkins Story
Master of Art Пловдив
?
Режисьор: Ралф Плегер

Сюжет: От 20-те години на XX в. публичните изяви на Фостър Дженкинс привличат огромни тълпи и предлагат пеене, което е толкова ужасно, че е направо неустоимо. Разпродаденият рецитал на Дженкинс в Карнеги Хол през 1944 г. остава една от легендарните вечери на тази велика концертна зала.
Филмът изследва загадката и жената зад звуковата атака над публиката. С предизвикателството да изиграе ролята на ярката „кралица на дисонанса“ се заема оперната суперзвезда Джойс Дидонато и това е дебютът ѝ в киното. Изборът на голяма оперна певица за главната роля дава възможност да се противопоставят два различни музикални свята – музиката, която Флорънс иска да чуе и твърди, че създава, мелодична и майсторски изпълнена, и реалността на звуците, на които подлага публиката.
Филмът представя известни експерти в оперното изкуство, а също и нюйоркчани, които си спомнят, че са гледали Дженкинс на живо. Ще видим също и архивни открития – лични, досега непоказвани снимки, и ще чуем оригинални аудиозаписи. Тези находки постепенно ще разбулят скандала и мистерията, белязали живота ѝ.
Със забавния си ритъм и ефектния си визуален език, изпъстрени с непочтителни намеци за лицемерието на статуквото, филмът потапя зрителите в странния свят на Флорънс Фостър Дженкинс и разказва трогателната история на тази непокорна, ексцентрична и нищо неразбираща дива.
Жанр: Документален
Година: 2016
Държава: Германия
Продължителност: 93 минути