Събития

Ейбъл Ферара - Специален гост на София Филм Фест в Пловдив

19.03.2018 г.

Ейбъл Ферара - Специален гост на София Филм Фест в Пловдив

Специален гост на София Филм Фест в Пловдив е символът на независимото американско кино Ейбъл Ферара, прочут с провокативните, често противоречиви сюжети и нео-ноар образи във филмите си.

Роден през 1951 година в Бронкс, Ню Йорк, Ферара не допуска естетически компромиси и бързо си спечелва име на един от най-суровите портретисти на подземния живот в Ню Йорк. В това отношение той може да бъде сравняван само с Мартин Скорсезе. Макар да е ангажиран от големи филмови студия за различни проекти, той продължава да предпочита безапелационната свобода на независимото кино и работата с познати актьори, които – подобно на него самия – не се страхуват да предизвикват и специалистите на тема кино, и публиката.

Пловдив ще види неговия шедьовър „Кралят на Ню Йорк“ („King of New York“, 1990), едно от най-значимите изследвания на темата за насилието в американското кино. Главната роля на наркобос във филма изпълнява неустоимият Кристофър Уокън, на когото партнират младите Уесли Снайпс, Лорънс Фишбърн, Дейвид Карузо, Стив Бушеми.