Филми

Етгар Керет: По действителен случай

Оригинално заглавие:
Etgar Keret: Based on a True Story
Master of Art Пловдив
?
Режисьори: Стефан Каас и Рутгер Лем

Сюжет: В своите разкази израелският писател Етгар Керет смесва измислица и реалност. Историята на собствения му живот също прилича на съвременна приказка. В този хибриден документален филм режисьорите разследват защо разказването на истории е съществено за живота на Керет.

Хора от цял свят обичат израелския писател Етгар Керет заради сюрреалистичните му разкази и веселите му изпълнения на живо. Вестник „Гардиън“ пише: „Да прекараш известно време с него е като да влезеш в света на неговите истории: изведнъж всичко ти се струва леко хаотично, пълно с комичен потенциал.

И разказите, и анекдотите на Керет от собствения му живот звучат много естествено въпреки невероятната си абсурдност. Как Керет е станал такъв удивителен разказвач.

Когато двама холандски режисьори решават да направят филм за историите на Етгар Керет, те знаят, че ще трябва да използват множество различни техники, за да покажат достоверно как работи неговият ум. Чрез анимации по разказите му, разиграване на анекдотите му, надникване зад кулисите и интервюта с близки и приятели (сред които Джонатан Сафран Фоер и Айра Глас) в Тел Авив и Ню Йорк те се опитват да разберат защо постоянното разказване поддържа живота на Керет.

ФЕСТИВАЛИ:

Нидерландски филмов фестивал, Утрехт, Нидерландия (2017);
Филмов фестивал в Хайфа, Израел (2017);
Сингапурски писателски фестивал, Сингапур (2017);
Краковски филмов фестивал, Полша (2018).
Жанр: Документален
Държава: Холандия
Година: 2017
Продължителност: 67 мин.