Филми

Датският колекционер: От Делакроа до Гоген

Master of Art Пловдив
?
Много години почти никой не се е интересувал от изкуството на импресионистите. Художници като Моне, Дега и Реноар са били хулени, нападани и оставяне разорени в крайна сметка.

Но тогава се случва нещо забележително. Израства ново поколение колекционери и ето че те водят битки за закупуването на всяка творба на тези нови, радикални творци. Сред тях е и датският бизнесмен-колекционер Вилхелм Ханзен. Това е необикновен момент в историята на изкуството, изпълнен с драматизъм, интриги и хитрини.

Някои колекционери остават по-неизвестни, но Ханзен съумява да събере забележителна колекция, експонирана в неговата лятна вила Ордрупгард, в околностите на Копенхаген. Този филм разказва неговата завладяваща история и, чрез ексклузивен достъп до изложба в Кралската академия в Лондон, представя тази необикновена колекция на големия екран в целия й разкош.

От красивата къща и градини на Ханзен в Ордрупгард до улиците на бохемски Париж, Датският колекционер ще ви помогне да откриете някои от най-добрите образци на френското изкуство от XIX век.
Великобритания (2021)
90 мин.
реж. Дейвид Бикерстаф