Филми

Черната птица

Киномания
?
Режисьор: Роджър Мичъл

В ролите: Сюзън Сарандън (Лили), Кейт Уинслет (Дженифър), Миа Васиковска (Ана), Сам Нийл (Пол), Линдзи Дънкан (Лиз), Рейн Уилсън (Майкъл)

Сюжет: Лили е хронично болна. Добре обмислила оставащите й възможности и с подкрепата на съпруга си Пол, тя решава да приключи живота си както сама намери за добре. Лили и Пол канят близките си в провинциалната им вила за едно финално събиране. Реакците им са съвсем различни, особено тези на дъщерите на Лили – Дженифър и Ана, чиито дълго потискани конфликти излизат наяве и заплашват да дестабилизират това, което е замислено като мирно съвместно сбогуване.

Черната птица e по сценарий на Кристиан Торпе – автор и на сценария за филма на Биле Аугуст Безмълвно сърце от 2014 г., на който този филм е римейк. Новият филм предлага задълбочен поглед към противоположните настроения на умиращата и на близките й, с хумор, топлота и затрогваща човечност. Неизбежно медитирайки върху мъката, Черната птица дава шанс на персонажи от три поколения най-после да разрешат отдавнашни семейни спорове. Това не е филм за бдението над умиращата, нито за евтаназията, а за величествената и деликатна ценност на живота.

Номинации: Сан Себастиан – Конкурсна програма
Жанр: Драма
Държава: Великобритания
Година: 2019
Продължителност: 97 минути