Филми

Бъч Касиди и Сънданс Кид

Киномания
?
Режисьор: Джордж Рой Хил

В ролите: Пол Нюман (Бъч Касиди), Робърт Редфорд (Сънданс Кид), Катрин Рос (Ета Плейс), Стродър Мартин (Пърси Гарис), Джеф Кори (шериф Бледсоу), Клорис Лийчман (Агнес)

Сюжет: Животът от другата страна на закона е бил весел за прочутите бандити Бъч Касиди и Сънданс Кид. Бързата мисъл на Бъч и ловкостта на Кид са им създали достатъчно добро реноме, което определено улеснява работата им. Както ще видим по време на обира на влака „Юниън Пасифик”, популярността си има своите привилегии.Носейки повече забавление, отколкото страх, ироничните главни герои в този трагикомичен уестърн печелят на своя страна почти всеки, когото срещат – най-вече филмовите зрители. Завладяващо смешен, сценария на Уилям Голдман следва перипетиите на приятелите от скривалищата им до Боливия, където първата им работа е да научат как е на испански „горе ръцете” и „това е обир”.

Играейки ролите си с по момчешки неустоимо очарование, Нюман и Редфорд са най-голямото съкровище на филма. Двамата и за момент не се виждат като престъпници, напълно несведущи за факта, че останалите ги считат за заплаха за обществото. Винаги в търсене на забавлението, те се впускат безстрашно в опасни каскаси, надигравайки се при всяка възможност.

Награди и номинации: 8 награди БАФТА – за най-добър филм, режисура, актьор на Робърт Редфорд, актриса на Катрин Рос, сценарий, операторско майсторство, монтаж и музика
4 награди „Оскар” – за оригинален сценарий, операторско майсторство, музика и песен: “Raindrops Keep Fallin’ on My Head”, изпълнена от Б. Дж. Томас
„Златен глобус” за музика
Награда на Гилдията на американските сценаристи за оригинален сценарий
„Грами” за филмова музика
3 номинации за „Оскар” – за най-добър филм, режисура и звук
3 номинации за „Златен глобус” – за най-добра драма, сценарий и песен
Номинация за БАФТА за най-добър актьор на Пол Нюман
Номинация от Режисьорската гилдия на Америка
Жанр: Драма, криминален
Държава: САЩ
Година: 1969
Продължителност: 110 минути