Филми

Бяла птица с черен знак

Оригинално заглавие:
Білий птах з чорною ознакою
Дни на украинското кино в Пловдив
?
ВХОД СВОБОДЕН

Режисьор:
Юрий Илленко

В ролите: Лариса Kaдочникова, Иван Миколайчук, Богдан Ступка, Юрий Mиколайчук, Наталия Наум, Джемма Фирсова, Олександър Плотников, Васил Симчич, Олег Полствин, Михайло Илленкo, Леонид Бакташаев, Володимир Шакало, Микола Oлийник, Маричка Mиколайчук, Вячеслав Винник, Андрий Владимиров, Костянтин Степанков.

Сюжет: В третата си режисьорска работа Юрий Илленко изследва трагедията на бедното украинско семейство Дзвонари, което живее по време на война и терор (1937-1947) в Карпатите близо до границата с Румъния. Четирима братя свирят в селска музикална група, но борбата между украинските националисти, поддръжниците на немските окупатори и поддръжниците на съветската власт ги отнема един по един от групата: Петро се присъединява към Червената армия, Орест – към Украинската Въстаническа Армия, а Богдан остава у дома. В съдбата на братята се преплитат любов и борба.
В основата на „Бяла птица с черен знак” е украински класически сюжет, в който революцията е точката, в която се сближават и трансформират индивидуалното и колективното. Въпреки цензурните ограничения, наложени на Юрий Илленко, филмът впечатлява с изключително режисьорско майсторство и актьорска игра. Това е поетичен, експресивен и дълбоко метафоричен филм за социалните и личностни конфликти по време на войната.

Награди, фестивали: 1971 – «Золотая медаль» MMKФ, Москва, СССР
1972 – селективна награда «Сребърна сирена» – МКФ Соренто, Италия
Жанр: Драма, военен
Държава: СССР, Киевска Киностудия «О. Довженко»
Година: 1970
Продължителност: 97 минути