Филми

Белгийският крал

Оригинално заглавие:
King of the Belgians
София Филм Фест в Пловдив
?
Режисьори: Петер Бросенс, Джесика Удуърт

В ролите: Петер Ван ден Бегин, Брюно Жорис, Титус де Воогт, Люси Дебе, Нина Николина, Валентин Ганев, Питер ван дер Хауен, Горан Радакович

Сюжет: По статия във в. „Таймс”, описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин.

Пародия на документален Road Movie, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите. Белгийският крал е изпратен в Истанбул, развихря се природно бедствие, разпалва се политическа криза и кралят е натирен на сухопътно пътешествие инкогнито към дома - което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти. Същността на комедията е в попадането на неочаквани места. Ситуациите стават все по-скандални, но същевременно остават възхитително правдоподобни.

Крал Николас III (Петер Ван ден Бегин) е самотник и има чувството, че не живее собствения си живот. Той заминава на официално посещение в Истанбул с британския кинорежисьор Дънкан Лойд (Питер ван дер Хауен), назначен от двореца да заснеме документален филм с цел да се поосвежи скучният публичен образ на монарха. Идва новината, че Валония, южната половина на Белгия, е обявила независимост.

Кралят трябва веднага да се върне у дома и да спаси царството си. И този път по изключение ще напише сам проклетата си реч. Докато бързат да отпътуват, слънчева буря връхлита Земята и причинява срив в комуникациите и затваряне на въздушното пространство. Няма телефони. Няма самолети. За да утежни положението оше повече, турската охрана категорично отхвърля предложението на краля да се завърнат у дома по земя. Но кралят няма намерение да изчака бурята да отмине. Лойд, усетил шанс от историческа значимост, скроява съмнителен план за бягство, включващ живописни костюми и пеещи българки. Така започва тяхната одисея през Балканите под прикритие.

Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби.

Едно пътешествие, изпълнено с драматични обрати, смайващи срещи и мигове на мимолетна радост.

Награди и номинации: Венеция '16 – Номинация за най-добър филм и най-добър режисьор в програма „Хоризонти“
Хамбург '16 – Номинация за наградата на критиката
Валядолид '16 – Номинация за „Златно копие“ за най-добър филм
Ротердам '17 – Награда KNF на Гилдията на холандските журналисти
Жанр: Драма, комедия
Държава: Белгия, Холандия, България
Година: 2016
Продължителност: 93 минути