Филми

Белфаст

Киномания
?
Режисьор: Кенет Брана

В ролите: Кейтриона Балфи (Майката), Джуди Денч (Бабата), Джейми Дорнън (Таткото), Киаран Хайндс (Дядото), Джуд Хил (Бъди)

Сюжет:

награди: Торонто – Наградата на публиката

За три десетилетия филмова кариера, Кенет Брана ни пренесе от селенията на Хенри V до тези на Тор, преминавайки през убийствените интриги в Ориент Експрес. Действието на най-новия му филм се развива в доста по-реален и познат за този голям артист свят. Кръстен на родния му град, Белфаст е най-личният и въздействащ филм на Брана досега.

Драма за израстването, ситуирана в края на 60-те години – бурен период за Северна Ирландия, Белфаст разказва историята на младия Бъди, преминаващ през работнически стачки, радикални културни промени и сектантско насилие. Бъди мечтае за бляскаво бъдеще, чрез което да се измъкне далеч от ежедневните проблеми. Докато това се случи обаче, той намира утеха в общуването с чаровните си родители и виталните си баба и дядо. Брана е създал филм, педантично точен в пресъздаването на конкретно време и място, а великолепните актьори изпълват всяка сцена с енергия, своенравие и сърцатост.
Жанр: драма
Година: 2021
Държава: Великобритания
Продължителност: 97 минути