Филми

Аз съм Златан

?
Режисьор: Йенс Шьогрен

В ролите: Дейвид С. Линдгрен , Еманюъл Аита, Чедомир Глисович, Андерсон Байрактати, Гранит Рушити

Сюжет:

Филмът за Златан Ибрахимович тръгва в кината от 8 април
 
"АЗ СЪМ ЗЛАТАН" - дългоочакваната екранизация по култовата биографична книга на Златан Ибрахимович тръгва в българските кина от 8 април. Филмът може да бъде видян и в рамките на „София Филм Фест“.  

Лентата пресъздава трудното детство на шведсткия футболост, изградило железния му характер на победител. Роден в семейство на балкански имигранти и израснал в един от най-криминалните квартали на Малмьо, малкият Златан трябва да се бори всеки ден, за да докаже себе си в една враждебна среда. Но неговото постоянство, забележителен вроден талант и несразимо самочувствие рано или късно ще го катапултират на световния футболен връх. Това е историята на живата легенда Златан Ибрахимович.  
 
Световната премиера на „АЗ СЪМ ЗЛАТАН“ бе отлагана няколко пъти заради кризата с коронавируса. Филмът е екранизация на едноименната автобиографична книга "Jag aer Zlatan Ibrahimovic" (2011 г.),  написана от футболиста в съавторство с шведския журналист Давид Лагеркранц.  
 
За кратко време книгата се превръща в бестселър, а Според британския Guardian, това е „Най-успешната биография, подписана от името на футболист“. Успехът се дължи не само на популярността и буйния нрав на своя автор, но и заради истинската история, която разказва: за пътя на една звезда, чийто старт започва буквално от нищото. Шведският филм представя как Златан - дете на балкански имигранти в Швеция, успява да постигне своята мечта да се превърне в световноизвестен професионален футболист.  
 
Роденият през 1981 г. Златан Ибрахимович сменя доста отбори през богатата си кариера. Първите му професионални стъпки във футбола са в шведския Малмьо, а още като тийнейджър загатва за големия си потенциал в Аякс. Следват Ювентус, Интер, Барселона, Милан, ПСЖ, Манчестър Юнайтед, Ел Ей Галакси и отново Милан.
 
Двама са актьорите, които влизат в ролята на Ибрахимович през различните години. Доминик Андерсон Байрактати се превъплъщава в Златан на възраст между 11 и 13 години, а образът му между 17 и 23 години е поверен на Гранит Рушити.  
 
Интересен факт, е че Гранит Рушити, който е бивш футболист, също започва първите си стъпки във футбола от Малмьо. Определян за един от големите таланти на шведския футбол, той е бил на проби в португалските Спортинг и Бенефика, но контузия спира футболната му кариера през 2020 г. Но съдейки по прекрасното изпълнение на ролята на Златан Ибрахимович, го очаква блестящо бъдеще като актьор.
 
Сценаристи на продукцията са Якоб Бекман и Дейвид Лагеркранц, а режисьор е Йенс Шегрен. Разпространител на филма за България е А Плюс Филмс.
Жанр: игрален
Година: 2022
Държава: Швеция, Дания
Продължителност:108 минути