Филми

Архитектура на безкрайността

Оригинално заглавие:
Architecture Of Infinity
Master of Art Пловдив
?
Режисьор: Кристоф Шауб

Сюжет: Отвъд показването и обясняването на сгради този архитектурен документален филм се занимава с много специфичен аспект на ефектите на пространството: трансцендентността.

Преходността и възрастта са присъщи на всеки предмет и създание и, в зависимост от светогледа, може да преминат в безкрайност. Как човек може да си представи това? Какво има отвъд? Режисьорът Кристоф Шауб се отправя на своето лично пътешествие през времето и пространството, тръгвайки от детството си, когато започва да се впечатлява от свещени сгради и да се удивява на началата и краищата.

Шауб изследва заедно с архитектите Петер Цумтор, Петер Меркли и Алваро Сиза Виейра, художниците Джеймс Търел и Кристина Иглесиас и виртуозния перкусионист Джоджо Майер магията на свещените пространства, определени тук като нещо много повече от църковни сгради. Кой притежава духовността? Филмът проследява „духовния живот“ в архитектурата и изящните изкуства, но също и в природата, и буквално го издига над границите на мисленето. Леко плаващата камера ни потапя в сомнамбулни образи, повежда ни на чувствено и сетивно пътешествие през огромни пространства и насочва погледите ни към безкрайността на звездното небе и дълбините на океана. Минало и настояще, праисторически времена и светлинни години – всичко е там.

Награди и номинации: ДОК Лайпциг, Германия (2018)
Solothurner Filmtage, Швейцария (2019)
Док.фест Мюнхен, Германия (2019)
Док Авив, Израел (2019)
Жанр: Документален
Държава: Швейцария
Година: 2018
Продължителност: 85 минути