Филми

1917

Оригинално заглавие:
1917
C
Режисьор: Сам Мендес

В ролите: Джордж Маккей, Дийн-Чарлз Чапман, Марк Стронг, Андрю Скот, Ричард Мадън, Клеър Дюбърк, Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач

Сюжет: В разгара на Първата световна война, двама британски войници - Скофийлд (Джордж Маккей) и Блейк (Дийн-Чарлз Чапман) - получават привидно невъзможна задача. В надпревара с времето, те трябва да прекосят вражеската линия, да навлязат дълбоко във вражеската територия и да доставят съобщение, което ще предотврати стотици войници, сред които е и родният брат на Блейк, да попаднат в смъртоносен капан, подготвен от германците, малко след като са се оттеглили към линията „Хинденбург“ по време на операция „Алберих“.

Сто години след края на тази война, Сам Мендес ни връща на фронта с епичната военна драма, като разказва забележителна, едновременно красива и жестока история за приятелство, чест и жертвоготовност и ни разкрива малко позната страна на един от най-големите и тежки военни конфликти в историята на човечеството.

Отчасти вдъхновен от разкази на дядото на Мендес, ветеран от войната, филмът ни отвежда в нейния разгар. Режисьорът ни предлага история в реално време – събитията да са пресъздадени и да протичат за зрителите със същата скорост, с която се изживяват от героите във филма.
„Всяка стъпка в това пътуване, синхронът с всеки дъх на тези мъже, е неразделна и съществена част от историята. И няма по-добър начин да разкажеш тази история, освен чрез един продължителен кадър“. Това помага на зрителите да се потопят в действието на филма и да почувстват, че са в окопите заедно с войниците.

Легендарният оператор Роджър Дийкинс добавя:
„Докато не видите филма на голям екран, не осъзнавате колко завладяващо е и как тази техника ви потапя в историята“.
Жанр: Драма, военен
Държава: САЩ, Великобритания
Година: 2019
Продължителност: 110 минути