БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН

БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН

Режисьор: Мартин Макдона
В ролите: Бари Кеоган, Пат Шорт, Брендън Глийсън, Колин Фарел, Кери Кондън

Историята се върти около двама стари приятели, които се оказват в безизходно положение, когато единият внезапно прекратява отношенията им. Става дума за отколешни другари, които се озовават в двата враждуващи лагера на едногодишната гражданска война, която последва войната за независимост и обявяването на Свободната ирландска държава през 1922 година.

Филмът е сниман на изключително красиви локации в Ирландия, а за още по-голяма автентичност актьорите говорят местния диалект от преди 100 години. Заглавието взаимства от ирландската митология, където „банши“ означава жена-призрак, издаваща пронизителни писъци при предстояща смърт.

***

От буйното въображение на култовия драматург и кинорежисьор Мартин Макдона е родена тази изпълнена с мрачен хумор притча за накърнено приятелство и опасностите от дребните обиди. Баншите от Инишерин е колкото горчив, толкова и забавен филм, изпълнен с особена, мрачна поетичност.

Ситуирана през 1923 г. на измисления остров Инишерин, някъде край западното крайбрежие на Ирландия, цялата история започва с едно пренебрежение. Както го прави всеки ден, Падрейк минава да вземе своя приятел Колм, за да отидат на по бира. Когато Колм не му отвръща, а по-късно и отказва да седне при него в кръчмата, Падрейк е напълно слисан. „Просто вече не те харесвам”, обяснява му Колм. Той предпочита да пести енергията си за своето ново хоби и да композира музика, вместо да си губи времето с Падрейк. Нежелаещ да приеме, че приятелството им е приключило, Падрейк продължава да провокира Колм, докато той не му отправя ужасяващ ултиматум. Последиците от този сблъсък скоро се отразяват върху цялото село и никой не е в състояние да предвиди крайностите, до които тази вражда би могла да достигне.

Както го стори и с предишния си филм – Три билборда извън града – Макдона отново постига по неподражаем начин баланса между алегорията и реализма на междуличностната драма. Той неспирно ни разсмива с брилянтните си диалози, докато осъзнаваме твърде човешката същност на неговите перфектно изградени персонажи.

Награди:
2 награди от Венеция – Купа „Волпи” за най-добър актьор на Колин Фарел и награда за сценарий

Премиера: 03.02.2023

Жанр:

Времетраене: 114'

Купи билет за прожекция
Изберете типа билет
Въведете вашите данни

Очаквайте