ПЛЕНИТЕЛНОТО ПЪТУВАНЕ

ПЛЕНИТЕЛНОТО ПЪТУВАНЕ

Наглед обикновено пътуване с такси из Париж се превръща в проницателно наблюдение над живота – както за шофьора, чийто личен живот е в хаос, така и за клиентката му, възрастна дама, чиято човечност надмогва травматичното ѝ минало.

Шарл е парижки таксиметров шофьор, който има много скапан ден. Притиснат от лични дългове, той е застрашен от загуба на шофьорската си книжка заради поредица от нарушения, а бракът му – както и самият Шарл – е напрегнат до скъсване. Наглед бърза поръчка из предградията му изглежда като лесно разсейване.

Появява се Мадлен – 92-годишна дама с безупречен тоалет, която уведомява шофьора, че пътуването им днес няма да е директно. Тя се мести в старчески дом и би искала да спре на няколко места по пътя, тъй като вероятно това ще е последното ѝ пътуване с кола из града. В началото мърморещ, Шарл бавно е приласкан от неотразимото очаравоние на дамата и нейната прямота. Тяхното пътуване ги отвежда из значимите места за живота на Мадлен и пред нас се разкрива шокиращото ѝ и твърде драматично минало.

Краткото им приятелство със сигурност въздейства и на двамата, тъй като Мадлен с интерес изслушва споделените от Шарл негови тегоби, за всяка от които тя има откровен и забавен коментар. Дани Буун, един от най-популярните комици във Франция днес, прави драматичен портрет на огорчен мъж, преживяващ лична криза. Мрачните и остри страни на героя му позволяват на легендарната Лин Рено (популярна както като артистка, така и като певица) да постигне несломимото сияние на своята впечатляваща героиня. Възхитителното ѝ превъплъщение ни напомня, че във всяка любезна възрастна жена, която разминаваме по улиците, може да се крие душа на несломим боец, грижовен родител и вдъхновен авантюрист едновременно.

в ролите: Лин Рено (Мадлен Келер), Дани Буун (Шарл), Алис Исааз (младата Мадлен), Жереми Лайорт (Рей)

Франция, 2022, 91 мин.

режисьор – Кристиан Карион

Премиера: 30.06.2023

Жанр:

Времетраене: 91'

Купи билет за прожекция
Изберете типа билет
Въведете вашите данни