КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ

КЛЕТИ СЪЗДАНИЯ

Режисьор: Йоргос Лантимос
В ролите: Маргарет Куейли, Джеръд Кармайкъл, Кристофър Абът, Марк Ръфало, Уилям Дефо, Ема Стоун

Адаптация на едноименния роман на Алистър Грей, Клети създания разказва за фантастичната еволюция на Бела Бакстър (Стоун) – млада жена, която е върната отново към живота от брилянтния и неконвенционален учен д-р Годуин Бакстър (Уилям Дефо). Под закрилата на Бакстър, Бела е нетърпелива да се учи – жадна за знания и житейски опит, тя бяга на вихрено приключение, прекосявайки континенти и океани заедно с Дънкан Уедърбърн (Марк Ръфало) – хитър и развратен адвокат. Освободена от предразсъдъците на времето, Бела е непоколебима в убеждението си, че трябва да се бори за свобода и равенство.

Мрачна комедия, изпълнена с порочен и непочтителен хумор, Клети създания е брилянтна сатира за ролята на половете, която ни представя забележителен свят, където съзнанието не е подчинено на възпитанието и предопределеното. Филмът показва развитието и духовното освобождение на една жена, която израства в сковано от норми и предразсъдъци патриархално общество, а с разбиването на социалните ограничения идва и завръщането към детското удивление от света.


***

Копродукция на САЩ, Ирландия и Великобритания и безсъмнено един от най-нетърпеливо очакваните филми тази година, „Клети създания“ на киновизионера Йоргос Лантимос („Омарът“, „Фаворитката“) е своеобразен постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище.

Сценарият на Тони Макнамара е адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски артист Алистър Грей - автор на произведения в жанра научна фантастика, преплитащи реалистичен и сюрреалистичен сюжет и възприемани като забележителна сплав от фантазия, сатира, ерудиция и социален коментар.

Филмът е част от конкурсната програма на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция.

***

Награди: Венеция – „Златен лъв“, наградата UNIMED за най-добър филм

Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос е виртуоз, който изследва киното и неговите жанрове. Новият му филм е забавен, яростен и горд феминистки прочит на мита за Франкенщайн. Учен от викторианската епоха възкресява млада жена, чийто мозък е развит колкото този на бебе. Бела трябва да се научи да говори, да координира движенията си, да усвои маниери. Тя открива радостта от секса, лицемерния сексизъм на изисканото общество от XIX век, а в крайна сметка и начин да се освободи от оковите на миналото и настоящето... Лантимос видимо се забавлява с тази екстравагантна история, отваряща му вратите към всички визуални предизвикателства в режисурата, съчетавайки по неповторим начин световете на Франкенщайн и Мюнхаузен.

Премиера: 19.01.2024

Жанр:

Времетраене: 141'

Купи билет за прожекция
Изберете типа билет
Въведете вашите данни

Очаквайте