ВОЕВ

ВОЕВ

Режисьор Биляна Кирилова
С участието на Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева – Воева,
Магдалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов,
Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова,
Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов

Филмът разказва за живота и творчеството на Димитър Воев - музикант, поет и артист, един от найемблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години.

Музиката и дълбоките му поетични метафори отразяват „бунта на младите“ по времето на соцреализма, описват стремежа към свобода и себеизразяване на цяло едно поколение и продължават да живеят чрез своята непреходност и до днес.

Фабулата проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в музикалната му група „Нова Генерация“, до преждевременната му смърт на 27- годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност чрез малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора.


През 2022 година филмът за създателя на "Нова генерация" Димитър Воев е селектиран на Sofia Film Fest в София, Пловдив, Варна и Бургас; Master of Art Film Festival; Rhodope International Documentary Film Festival; Sofia Summer Fest и Burgas Film Fest. Поради изключително силен зрителски интерес се организират 5 извънредни допълнителни прожекции!

Филмът е носител на Награда на публиката на Rhodope International Film Festival, Награда за най-добър български документален филм за 2022 г. и Награда за най-добър режисьорски дебют на Master of Art Film Festival!

Премиера: 05.05.2023

Жанр:

Времетраене: 77'

Купи билет за прожекция
Изберете типа билет
Въведете вашите данни

Очаквайте