Филми

Волният ездач

Киномания 2019
?
Режисьор: Денис Хопър

В ролите: Питър Фонда (Уайът), Денис Хопър (Били), Джак Никълсън (Джордж Хенсън), Луана Андърс (Лиса), Сабрина Шарф (Сара), Карън Блек (Карън)

Сюжет: Свобода... и неспособността да бъде постигната в страна, в която хората се страхуват да са свободни. Били седи край огъня заедно с адвоката Джордж Хенсън. Юристът отдавна не е трезвен, а Били е леко замаян, понеже непрекъснато е надрусан. Но Джордж дава всичко от себе си, за да изясни някои неща на Били. Той му обяснява, че хората, които ги отхвърлят, не се страхуват от личността му, а от това, което той представлява: лежерно, ненапрегнато съществуване извън обществото – живот, в който значение имат единствено себереализацията и самото живеене.

Волният ездач струва само 400 хил. долара, но бързо се превръща в един от култовите филми на 60-те години. Той успява да пресъздаде възгледите за живота на цяло едно поколение – филм „по пътя“ за младостта, наркотиците и мечтата за революция, със саундтрак, не по-малко успешен от самия филм. “Born to Be Wild” – химнът на свободата, изпят от „Степънулф”, е паметно въвеждане в духа на филма, а кавърът на Роджър Макгуин на “It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding)” на Боб Дилън отвежда към отрезвяващия и меланхоличен финал.

Награди и номинации: Кан – Награда за дебют
Награди на Националното общество на филмовите критици и на Лосанжелиската критика за поддържащ актьор на Джак Никълсън
2 номинации за „Оскар” – за поддържащ актьор на Джак Никълсън и оригинален сценарий
Номинации за „Златен глобус” и БАФТА за поддържащ актьор на Джак Никълсън
Номинация от Режисьорската гилдия на Америка
Номинация от Гилдията на американските сценаристи за оригинален сценарий
Жанр: Драма, приключенски
Държава: САЩ
Година: 1969
Продължителност: 95 минути