Филми

Формулата на Тео

Оригинално заглавие:
Theo´s Formula
?
Режисьор: Николай Василев

Сюжет: Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес?

Или това е просто формулата на Тео. Теодосий Теодосиев.

Филмът разказва за "златния физик на България" - учителят Теодосий Теодосиев-Тео, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университетите Харвард и Принстън се състезават за тях. Теодосиев е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект. Самият режисьор на филма е бил негов ученик в Казанлък.

Филмът е сниман около една година и показва цялата активност на учителя по физика: учебни занятия, водене на школи, участия на различни места като лектор, летни лагери, срещи с негови ученици.

Николай Василев: "Най-чудатото в него е, че той е човек с мисия, която следва стриктно.
Много трудно беше да се снима филмът, защото действията около Теодосий не са много разнообразни и забавни от гледна точка на киното. Един от най-трудните филми, които съм правил, защото имаше проблем с доверието, а и не особено голямото желание от страна на Теодосиев да го снимаме. Голямо предизвикателство беше да му заявим, че една година ще сме почти постоянно около него. Пътувахме дори до Шанхай, където ученик на Тео организира за деня на физиката лекция пред китайски студенти. Там всички му казваха, че ако остане да преподава в Китай ще стане милионер, а той им разказваше за своята мечта да направи училище, което да е като манастира Шао Лин - високо в планините на България и там да обучава ученици; че това място е специално и там единствено е измерил радиация 0.
Тео посява в няколко поколения семената на различността!"

Специална прожекция с гост Теодосий Теодосиев
Жанр: Документален
Година: 2019
Държава: България
Продължителност: 74 минути